Libraries & Museums

COMPLETE’s Architecture team provide inventive solutions designed to fit and enhance their context. We design buildings finely tuned to their place, function and form that evoke a spirit to which people experience and feel a part of.

A thorough understanding and analysis of the brief and our clients needs and expectations forms a strong basis upon which to build successful projects. We implement the latest developments in best practice to all our projects including Environmentally Sustainable Design principles.

The team has collective experience working in Australia, New Zealand and Europe across a wide variety of project types including Public and Community, Education, Sporting and Recreation, Heritage and Adaptive Re-use, delivering projects from feasibility and concept design to documentation and statutory approvals, contract administration and post occupancy evaluation.

COMPLETE have been engaged by Scenic Rim Regional Council to provide a concept design for the new Beaudesert Library. The new library is proposed to be located north of the existing Council Building and is a single storey building providing essential library functions along with extensive community spaces.

The design features use of the distinctive brickwork that is common throughout the Beaudesert CBD and a colonnade along the eastern side of the building provides a pedestrian connection to the planned linear park on the former railway corridor land to the north. This also provides an extensive internal/external space which will activate this section of Brisbane St. Internally the library is an open plan design incorporating many of the modern library features including a ‘market place’ ‘maker space, and interactive children’s library. Collection is spread throughout the floor providing many casual and incidental reading spaces offering a variety of user experiences. The total floor area is around 1800m2 and there is the potential to build a first stage of 1488m2 with a second stage to the north of 300m2. A large civic space is planned between the existing Council building and the new library and an opportunity exists to create a common entry courtyard to both buildings in the future.