Tweed Recycling and Landfill Centre

Location: Tweed, NSW
Project type: Architecture, Civil Engineering
Budget: $3M
Status: Design Completed
Organisation: Tweed Shire Council

COMPLETE undertook design and documentation of Tweed Recycling and Landfill Centre. The project involves upgrading the existing weighbridge and constructing a new administration building and education centre and associated carpark.

Tweed Shire Council are committed to environmental sustainability and see the upgraded facility as a showcase of Council’s efforts in this area. The building will feature solar collection, water recycling and reuse, Water Sensitive Urban Design and the use of recycled building materials. The new works are designed to allow the existing facility to remain operation during construction.

The new building is lightweight structure located at the front of the site to provide a focal point for the development. It is elevated off the ground to provide surveillance of the entry and to accommodate the sloping terrain of the natural site.